Innovativa lösningar i transportinfrastrukturen
Transportinfrastrukturen är kritisk för att samhället ska fungera och utvecklas. Att kunna förflytta människor och varor är grundläggande för att möta utmaningar kring klimatkollaps, bostadsförsörjning, arbetsmarknad, integration, jämställdhet och säkerhet.
Transportinfrastrukturen sätter också ramar för lång tid framöver för hur samhället utvecklas geografiskt. Vägar som byggdes av romarna används fortfarande, och de vägar, rälsar, broar och tunnlar som vi bygger idag kommer ge förutsättningarna för våra barnbarns möjligheter.
Precis som allt annat i samhället påverkas transportinfrastrukturen av globala megatrender: hållbarhet och energieffektivitet blir allt viktigare, digitaliseringen förändrar hela industrier, urbaniseringen skapar stora skillnader mellan stad och landsbygd, och ekonomin blir alltmer tjänstebaserad.
Det strategiska innovationsprogrammet InfraSweden2030 arbetar för att Sverige år 2030 ska ha konkurrenskraftiga transportinfrastrukturleverantörer som bidrar till klimatneutrala transporter, vilka möter samhällets ekonomiska och sociala utmaningar. Vår uppgift är att stötta innovationer i transportinfrastruktursektorn som nya material, teknologier, arbetsmetoder, kontraktsprocesser och samverkansformer. Genom att göra sektorn mer innovativ och dynamisk bidrar vi till att göra den mer attraktiv för högkompetenta människor, och de innovationer vi stödjer bidrar också till att minska transportinfrastrukturens miljöbelastning.
InfraSweden2030 har funnits i 4 år och har stöttat 96 innovationsprojekt som utvecklat bl.a. broar gjorda av odlad betong, infrastruktur för självkörande fordon, effektiva fabriksprocesser för att bygga infrastruktur, datorinlärning för bättre vinterväghållning, isfria tågväxlar och multifunktionella broar. Arbetet med att sätta programmets agenda görs av medlemmarna, som utgör den svenska transportinfrastruktursektorns huvudaktörer.
InfraSweden2030 är ett nationellt strategiskt innovationsprogram (SIP) som finansieras via Vinnova, Energimyndigheten och Formas. InfraSweden2030 administreras via KTH. I programmet samarbetar företag, organisationer, högskolor och andra nyckelaktörer från infrastrukturbranschen. Men för att hitta innovativa och kreativa lösningar bjuds också aktörer från andra branscher in!
Aktiviteter i InfraSweden2030
Seminarier och möten
Varje år genomför InfraSweden2030 flera seminarier och konferenser med olika teman inom transportinfrastrukturområdet där vi samlar intressenter och initierar samarbeten. De teman som är på vår agenda kommer från arbete med våra medlemmar och i våra fokusområden.
Utlysningar för forsknings- och innovationsprojekt.
InfraSweden2030 stödjer Vinnova när gäller inriktning och utformning på utlysningar för finansiering av forsknings- och innovationsprojekt för smart, hållbar och konkurrenskraftig transportinfrastruktur. Våra utlysningar bidrar till att utveckla innovationshöjden i den svenska transportinfrastrukturen.
Strategiska forsknings- och innovationsprojekt
Genom analyser av området, omvärldsbevakning och med stöd av våra medlemmar rekommenderar InfraSweden2030 Vinnova att finansiera ett mindre antal projekt inom strategiskt viktiga områden för transportinfrastruktur.
Nyheter och genomförda aktiviteter
Utlysningsseminarier: hitta finansiering för ditt innovationsprojekt
Tillsammans med Smart Built Environment har InfraSweden2030 nu hållt tre utlysningsseminarier för att svara på frågor om våra utlysningar och ge möjlighet till matchmaking. Sverigeturnén fortsätter 29 november i Linköping, 2 december online, och 18 december i Luleå.
läs merResultat och innovationer på projektkonferens
Under eftermiddagen 24 oktober 2019 fick ett urval av InfraSweden2030:s porjekt möjlighet att berätta om sina resultat och nätverka med varandra och andra besökare.
läs merNy utlysning: Uppkoppling, digitalisering, automation och AI i transportinfrastrukturen
Utlysningens totala budget är 20 miljoner kronor för perioden 2020-2022 med ett erbjudande om finansiering upp till 50 procent av ett innovationsprojekts stödberättigande kostnader.
läs merInfra+Marint blev kärlek vid första ögonkastet
Under en workshop på Kristineberg center mötte infrastrukturutmaningar marina möjligheter. Ett kreativt dygn senare föddes konkreta projektidéer om självläkande kajer och energiproducerande broar.
läs mer”Ditt projekt är ju fantastiskt!” – Innovationscoaching i grupp hjälper projekten framåt
1 och 2 oktober bjöd InfraSweden2030 in ett urval av projekt för att få extra stöd i innovationsutveckling och nyttiggörande. Verktyget KTH Innovation Readiness Level låg till grund för att projekten kunde prata med varandra, nätverka och ge råd.
läs merFyra åtgärder för mer innovation i anläggningssektorn
Byggindustin har intervjuat Johan Nyström som har fyra konkreta förslag till hur vi kan få mer innovation i anläggningssektorn.
läs mer10 tips om infrastruktur från Almedalen
Annika Malm, programchef på Mistra InfraMaint, Gunn-Mari Löfdahl, bitr. programchef Mistra InfraMaint, Camilla Byström, programchef på InfraSweden2030 och Kristina Gabrielii, programchef på Smart Built Environment hade tio tips
läs merLunchseminarium om produktivitet i anläggningssektorn
Hur produktiviteten i sektorn kan öka diskuterades på lunchseminarium på KTH:s Open Lab, 19 juni.
läs merNästa steg för projekt med KTH Innovation Readiness Level
Under en heldagsworkshop fick ett antal av InfraSweden2030:s projekt stöd i att gå från projektresultat till implementering.
läs mer14 nya projekt i InfraSweden2030
2018-års utlysning från Vinnova och InfraSweden2030, Lösningar för en resurseffektiv och hållbar transportinfrastruktur, hade högt söktryck. Hela budgeten på 20 miljoner kronor blev intecknad med stöd till 14 innovationsprojekt runtom i Sverige.
läs mer
Styrdokument
Fokusområden
Vad är en SIP?
Strategiska innovationsprogram gör att forskare, näringsliv och offentlig verksamhet enklare kan samarbeta för att utveckla innovationer i prioriterade områden. Programmen skapar öppna utlysningar för innovationer och fungerar som noder där olika parter kan samarbeta. Det finns för närvarande 17 strategiska innovationsprogram i Sverige. De får stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
Organisering
InfraSweden2030 är ett medlemsstyrt innovationsprogram. Medlemmarna utser programmets styrelse, som ger uppdrag till programmets ledningsgrupp. Den dagliga verksamheten hanteras av programkontoret.

InfraSweden2030:s programkontor. Från vänster: Tobias Abrahamsson, Lisa-Mi Swartz, Camilla Byström (programchef) och Fredrick Lekarp. Foto: Håkan Lindgren.

InfraSweden2030:s styrelse. Från vänster: Camilla Byström, Tore Nilsson (ordf.), Staffan Hintze, Anna Bertilson, Mona Ringvik, Tommy Börjesson, Håkan Andersson, Mia Bartelson Enayatollah. Frånvarande: Ulf Håkansson, Maria Håkansson, Anna Lundman, Lars Spångberg. Foto: Tobias Ohls